همانگونه که در بخش معرفی نیروگاه عنوان گردید، نیروگاه مشهددارای 4 واحد گاز و 4 واحد بخار وجود دارد. واحدهای گاز مستقیما سوخت فسیلی مانند گاز یا سوختهای مایع را با هوای فشرده ترکیب کرده و حرارت ناشی از آن توربین گاز را به حرکت در آورده و انرژی حرکتی موجب گردش ژنراتور و تولید برق می گردد. از طرف دیگر در واحدهای بخار نیروگاه، سوختهای فسیلی در محفظه ای به نام بویلر محترق شده و حرارت ناشی از آن، آب را به بخار تبدیل کرده و بخار آب موجب حرکت توربین و ژنراتور و تولید برق می شود. حال اگر از طریق فرآیند مهندسی و افزودن تجهیزات بتوان بخشی از حرارت مورد نیاز واحدهای بخار برای گرمایش آب را از حرارت خروجی توربین های گاز نیروگاه که هدر می رود تأمین نمود، به مقدار قابل توجهی در مصرف سوخت نیروگاه صرفه جویی شده و راندمان واحدها افزایش یابند. این شیوه، چارچوب نظری پروژه بازتوانی و افزایش راندمان نیروگاه مشهد توسط شرکت افق توسعه انرژی خلیج فارس را تشکیل می دهد.
.:: شیوه فنی پروژه ::.
با توجه به اینکه حجم قابل توجهی حرارت (510 درجه سانتیگراد) ناشی از احتراق سوخت از اگزوز واحدهای گازی نیروگاه مشهد خارج میشود، میتوان این حرارت را از طریق نصب بویلرهای بازیافت حرارتی HRSG، در مسیر خرجی اگزوز توربین های گاز بدست آورده و با هدایت و استفاده مجدد از این انرژی گرمایی ، بخار مورد نیاز واحدهای بخار را از این طریق تأمین نمود. در نتیجه این امر با ذخیره حدود 200 میلیون متر مکعب گاز طبیعی، راندمان حرارتی نیروگاه مشهد از 28% به حدود 43% افزایش خواهد یافت و ضمن کاهش آلودگی محیط زیست از هدر رفت سوخت های فسیلی نیز جلوگیری بعمل خواهد آمد.
.::: فعالیت های انجام شده جهت این پروژه تا کنون :::.
شرکت افق توسعه انرژی خلیج فارس با توجه به مسئولیت اجتماعی خود و با هدف بهبود سطح راندمان و ارتقاء بهره وری نیروگاه مشهد، این پروژه را در دستور کار خود قرار داده و تا کنون فعالیت های زیر را جهت تحقق این پروژه به انجام رسانده است:
.:: سرفصل اقدامات انجام شده پروژه ::.
انجام مطالعات پایه توسط شرکت آلمانی EMC
انجام مذاکره با شرکت چینیQingdao Jieneng Power Construction بمنظور انجام پروژه بازتوانی نیروگاه مشهد بصورت EPCF
تشکیل جلسات متعدد با شرکت مذکور و انجام بازدید از سایت نیروگاه
پی گیری امکان استفاده از تسهیلات صندوق توسعه ملی و مذاکره با بانک کارآفرین بعنوان بانک عامل
آمادگی لازم جهت شروع پروژه بازتوانی نیروگاه مشهد پس از تأمین منابع مالی طرح
امکان سنجی دقیق انجام پروژه بازتوانی از محل کاهش مصرف سوخت با هماهنگی ستاد بهینه سازی مصرف سوخت
امکان سنجی طرح CHP
.::: اطلاعات تفضیلیواحدهای نیروگاه مشهد :::.
.::: اطلاعات واحدهای بخاری الین :::.
.: تاریخچه و مشخصات کلی :.
نیروگاه مشهد دارای چهار واحد بخار می باشد که دو واحد 1 و 2 آن به نام واحدهای الین می باشد. این واحد د رسال 1347 توسط کارخانه شرایس کشور اتریش راه اندازی شده است. سوخت بهره برداری این واحد گازئیل، گاز طبیعی یا مازوت است حرارت آب ورودی به درام برای تولید برق در حدود 205 درجه و حرارت خروجی بخار آن 490 درجه سانتی گراد است و ظرفیت درام در حدود 60 تن بر ساعت می باشد. راندمان بویلر این واحد حدود 91 درصد است.
دو واحد بخار دیگر نیروگاه مشهد واحدهای اشکودا می باشد. این واحد ها، ساخت کشور چک و اسلوونی است که در سال 1352 به بهره برداری رسیده است. سوخت مصرفی ایو واحدها گازوییل و گاز طبیعی است. حرارت آب ورودی به درام 205 درجه و حرارت بخار خروجی آن 515 درجه سانتیگراد و فشار آن برابر با 96 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است. ظرفیت درام اشکودا 260 تن بر ساعت و بازده بویلر 90 درصد می باشد. واح دشماره 2 اشکودا دارای مشخصات کاملا مشابه ای است ولی یک سال بعد از واحد 1 راه اندازی شده و در شبکه سراسری برق قرار گرفته است.
در نیروگاه مشهد علاوه بر واحدهای بخاری، 4 واحد تولید برق گازی نیز وجود دارد. واحدهای گازی بی بی سی، توسط کارخانه براون باوری کشور آلمان در سال 1357 راه اندازی و به مرحله بهره برداری رسیده است. سوخت اصلی این واحدها، گاز طبیعی یا گازوئیل است و قدرت توربین، حدود 79 مگاوات می باشد. ولتاژ خروجی این ژنراتور 10,5 کیلووات است و می تواند تا قدرت 88مگاوات را تأمین کند. بازده ژنراتور 97,98 و خروجی آن به ترانسفورماتور که مروبط به شرکت بی بی سی است، 134 مگاولت آمپر می باشد. ولتاؤ خروجی این ترانس 63 کیلوولت است که این ولتاژ وارد پست انتقال می شود.
واحد شماره 1 در سال 1351 توسط کارخانه جنرال الکتریکی آمریکا ساخته شده و مورد بهره برداری قرار گرفته است. واحد شماره 2 آن در پایان سال 1362 از نیروگاه قائمشهر به نیروگاه مشهد منتقل و نصب شده است این دو واحد از نظر مشخصات فنی و شیوه بهره بردرای کاملا بایکدیر مشابه هستند. طرز کار این واحدهای گازی تقریبا شبیه واحدهای بی بی سی است. سوخت اصلی گازوئیل یا گاز طبیعی است. توربین دارای قدرت ظاهری 25687 کیلوولت آمپر و ولتاژ خروجی 5,35 کیلوولت است. این ولتاژ خروجی به ترانس داده می شود که خروجی آن نیز 63 کیلو ولت می باشد.